SCHOOL MUSO JIGI IN BAMAKO

Media_Foto_FRANS_FOTO2B_1-1-SAM_0211
School Muso Jigi_1
School Muso Jigi_2
School Muso Jigi_3
School Muso Jigi_4
School Muso Jigi_5
1-Peisterwerk binnen

Mevrouw Touré heeft de Jardin d’Enfants MUSO JIGI in 2006 opgericht in Kalaban Koro, een buitenwijk van Bamako om de arme kinderen uit de wijk te kunnen opvangen.
Er was bijna niets : geen eten, geen speelmateriaal, geen lesmateriaal, geen zeep en een gammele infrastructuur bestaande uit 2 klasjes en een tent.

Na ons bezoek in december 2011 zijn wij in januari 2012 in het verhaal van de Jardin d’Enfants MUSO JIGI (uit het Bambara “de hoop van de vrouwen”) gestapt.
Wegens mogelijke opzeg van het door haar gehuurde terrein, ondersteunen we Mevrouw Touré met – aanvankelijk - de bouw van 2 nieuwe klassen.

En wat begon met 2 nieuwe klassen in 2012 is uitgegroeid tot een heuse school voor
kleuters en lager onderwijs – met alles erop en eraan :
• Een gelijkvloers met een kleuterklas en klas 1, klas 2 en klas 3 lager onderwijs, een bureeltje, toiletten, douches, een speelplaats binnen en een omheinde speelplein buiten met speeltuigen zoals ringen, schuifaf …
• Een 1e verdieping met klas 4, klas 5, klas 6 en klas 7 lager onderwijs en een kleine bibliotheek.
• Een 2e verdieping met klas 8 en klas 9 lager onderwijs.
(In Mali omvat de cyclus Lager Onderwijs 9 leerjaren)

Gedurende 5 jaar hebben wij een dagelijkse maaltijd (goûter) kunnen voorzien voor de kleuters. Wij hebben ook speelgoed, lessenaars, stoelen en schoolbenodigdheden aangekocht.

Vele van de schoolgaande kinderen van de wijk Kalaban Coro zijn kinderen van arme ouders, van éénoudergezinnen, wezen opgevangen in familie, straatkinderen.
Ook worden regelmatig kinderen opgevangen uit Timboektoe wegens oorlogsgeweld.

Muso Jigi werkt volgens het solidariteitsprincipe: de ouders van de kinderen betalen het schoolgeld volgens hun mogelijkheden; sommige ouders kunnen het volledig schoolgeld betalen, andere ouders betalen een deel en volgens wat ze kunnen, nog andere ouders en wezen betalen niets.

De bouw van de nieuwe Jardin d’Enfants MUSO JIGI heeft voor positieve resultaten gezorgd op gebied van aantal leerlingen en tewerkstelling!
Het aantal leerlingen bedraagt ongeveer 200 waarvan een 50-tal in de kleuterklas een 150 verspreid over de klassen van het lager onderwijs.
Er zijn bijkomende leerkrachten aangeworven; in totaal zijn er nu 10 leerkrachten, 1 voor de kleuters en 9 voor het lager onderwijs. En de meeste leerkrachten zijn vrouwen !
Deze school:
• past in de vierde doelstelling van de Sustainable
Development Goals

• verstrekt goedkoop kwaliteitsonderwijs aan arme kinderen

• leert de kinderen naast de reguliere lessen ook de beginselen van hygiëne

1-133-DSCN3574-001