1-1-MALI 2008 2009 388

OVER DE DOGON

Pays Dogon ligt in het zuiden van Mali, vlak bij Burkina Faso. Maar waar de Dogon vandaan komen? Dat is gehuld in de nevelen van de geschiedenis, die ze zelf aanduiden als ‘vroeger’. Hun officiële geschiedenis begint in de 14de eeuw. Toen staken ze, volgens de overlevering, de Nigerrivier over. En vonden ze hun thuis op de hoogvlakte aan de klif van Bandiagara.

Vandaag is het een van de fascinerendste plekken in West-Afrika. Je waant er jezelf in een apart universum waar wonderlijke en complexe legendes het leven vormgeven. Die draaien rond de oppergod Amma en zijn eerste afstammeling, de Renard Pâle (Yurugu), de fetisjen, de Hogon, het elke 60 jaar gevierde Sigifeest, de maskerdansen, … We ontdekten ze door de expedities van Marcel Griaule in 1931.

Die animistische traditie hield eeuwenlang stand tegen de oprukkende islam en tegen de christelijke missionarissen, in het kielzog van de Fransen. Vandaag zijn het vooral de klimaatverandering en de uittocht naar de steden die dit unieke Unesco-werelderfgoed bedreigen.
Pays Dogon is bovendien een van de armste Malinese regio’s. Er is geen leidingwater, geen elektriciteit, geen geasfalteerd wegennet.