GEREALISEERDE PROJECTEN 2017

WATERPUT IN KARA WÉRÉ EN 2 BLOKKEN SANITAIR IN NOUKOULA VOOR DE GEMEENTESCHOOL

gerealiseerdeprojecten2017_foto1

In Kara Wéré is de nieuwe waterput met grote diameter voor de 385 inwoners (waarvan 200 vrouwen), omliggende gehuchten, rondtrekkende Peul en  marktkramers helemaal af.

Vooral voor vrouwen en kinderen betekent de bouw van een waterput een wezenlijke verandering: geen moeizame tochten naar andere waterputten, kinderen hebben meer tijd voor school, vrouwen hebben meer economische slagkracht want een gemakkelijke toegang tot water betekent een verhoging van de productie van landbouwproducten. Ziektes gerelateerd aan vuil water worden teruggedrongen.

Na de afwerking volgt de onmisbare sensibiliseringsronde door de monitrice/moniteur van GAAS ONG : de dorpelingen krijgen een training over duurzaam gemeenschappelijk waterbeheer, hygiëne en goede sanitaire praktijken, technische behandeling van drinkwater (onderhoud en ontsmetting) en goed watergebruik. Hiertoe richten zijn 3 comités op waar ook de vrouwen specifiek vertegenwoordigd zijn. En zo zijn alle maatregelen getroffen voor een duurzame watervoorziening !

1-DSCN2842

In Noukoula zijn 2 blokken sanitair met telkens 2 toiletten gebouwd voor de 235 leerlingen van de gemeenteschool, waarvan 123 meisjes. De constructie van latrines betekent hygiëne, terugdringen van ziektes gerelateerd aan traditionele of helemaal geen toiletten en geen overbelasting voor de buren.

Er worden zoveel lokale mogelijk materialen gebruikt.

Vooraan is een “trottoir” (betonnen plateau) waar water en zeep zijn voorzien met om de handen te wassen na toiletbezoek.

MUSO JIGI

MUSO

In januari 2012 zijn wij begonnen met de ondersteuning van Muso Jigi, een school voor arme kinderen in de wijk Kalaban Coro in Bamako. Er was bijna niets : 2 gammele lokaaltjes, geen lesmateriaal, geen speelmateriaal, …

Ondertussen hebben wij een piekfijne school lager onderwijs : op het gelijkvloers 4 nieuwe klassen met bureel, toiletten voor meisjes en jongens, douches, en een klein speelplein en op de 1e verdieping 3 klaslokalen en een kleine bibliotheek.

Wij hebben ook speeltuigen, speelgoed, lessenaars, stoelen en schoolbenodigdheden  kunnen kopen.

Ondertussen zijn er 175  leerlingen ingeschreven !  Ook worden nog regelmatig kinderen opgevangen uit de regio van Timboektoe wegens oorlogsgeweld.